En kombivagn kan användas från barnets födsel och sen genom hela barnvagnstiden. Kombivagnen är, som namnet antyder, en kombination mellan sittvagn och liggvagn. För att använda kombivagnen som liggvagn placerar man en mjuklift (eller hårdlift) i vagnens sittdel då ryggstödet är helt nedfällt. Vid 6-8 månaders ålder börjar barnet sätta sig upp på egen hand, då tar man bort liften och använder endast sittdelen.
Kombivagnen har både för- och nackdelar, en klar fördel är förstås att barnvagnen kan användas fram tills dess att barnet inte längre är i behov av vagn. Det är en av anledningarna till att många nyblivna föräldrar ser det som en klok investering att köpa en kombivagn. Den långa livslängden kan samtidigt vara en nackdel eftersom det finns risk för ökat slitage.
Vad ska man tänka på inför köp av en kombivagn?
Ja, precis som med andra typer av barnvagnar som duovagn, sittvagn och liggvagn så finns det lite saker att tänka på. Är man stadsbo så är en av de viktigaste punkterna vagnens mått och vikt. Måste man ta sig upp eller ner med hiss för att komma till lägenheten? En del hissar kan vara riktigt små, så kontrollera att vagnen får plats i hissen och att den går in genom hissdörren.
Många som bor i stan tar sig fram med hjälp av buss och spårvagn när det är för långt att gå. Även om de flesta kollektiva färdmedel idag är anpassade för barnvagnar och rullstolar så finns det fortfarande en del med trappsteg. Ska man lyfta vagnen för att ta sig på och av bussen så underlättar det om vagnen inte väger alltför mycket.
Kombivagnens storlek är också intressant om man behöver transportera vagnen i bilens bagageutrymme. Får vagnen plats i hopfällt läge, eller måste även hjulen plockas av? Fördelen med många av dagens barnvagnar är att chassit kan fällas ihop med sittdelen monterad. På så vis blir det inte lika många delar att förvara i bilen.
Se till att sittdelen är vändbar
När barnet är stort nog för att sitta upp tar man bort liften och övergår till sittdelen. Till en början bör sittdelen vara vänd bakåt så barnet har ögonkontakt med föräldern som kör vagnen. Efterhand kan man ge barnet möjligheten att utforska sin omgivning genom att åka framlänges. En kombivagn med vändbar sits är alltså att rekommendera.
En annan viktig egenskap med sittdelen är att ryggstödet går att fälla i olika lägen. När liften är placerad i vagnen så måste ryggstödet vara fällt horisontellt. Små barn måste ligga helt plant för att inte deras små ryggar ska belastas. Vid senare tillfälle då bara sittdelen används är det också bra om det finns lägen för vila och sömn.
Har barnet tillräckligt med plats?
Eftersom liften ska få plats i sittdelen så är den av naturliga skäl mindre jämfört med duovagnens liggdel. Det medför att barnets rörelsefrihet blir aningen mer begränsad. Under årets kalla dagar behövs det flera lager med filtar och täcken för att hålla barnet varmt, men det gäller också att barnet får plats.
Även om liften kan uppfattas som trång så har den också sina fördelar, den är till exempel lätt att lyfta ur då man inte behöver ta med sig hela vagnen. Hårdliftar, alltså liftar med hårda kanter, fungerar ofta utmärkt som extrasängar då man vill slippa väcka den lilla. Liften kan användas som säng den första tiden innan man köper en riktig babysäng.
Hjul och fjädring
En viktig fråga man bör ställa sig innan man köper barnvagn är Var ska vagnen användas?. Det har stor betydelse för vagnens egenskaper, inte minst då det gäller hjulen. Ska vagnen köras ute på landet med lite sämre underlag så är luftfyllda däck att rekommendera. De bör dessutom vara lite större i storlek för att ge barnet en behaglig åktur. Luftfyllda däck fjädrar bättre, men de har en nackdel – risk för att punkteras.
För stadskörning är hjulens storlek inte av lika stor betydelse, men de bör vara svängbara för smidig framkomlighet. En annan viktig faktor är själva vagnens fjädring, en barnvagn utan fjädring är inte komfortabel för varken barnet eller föräldern. Många gånger behöver man vagga barnet till sömns i vagnen och då behövs bra gung.
Tänk på leveranstiden
Oavsett om köper sin kombivagn på nätet eller i en vanlig butik så kan det vara långa leveranstider. Inte sällan kan det röra sig om 6-12 veckor innan vagnen är färdig för utlämning. En del väntar med barnvagnsinköpet in i det sista vilket kan skapa ytterligare stress. Det rekommenderas att man planerar för inköp och dessutom gör det i tid.