Liggvagn

Under barnets första månader i livet använder man sig uteslutande av en liggvagn. Det är först vid 7-8 månaders ålder som barnet börjar sätta sig upp, och då kan man successivt börja med sittvagnen. Eftersom liggvagnen används såpass kort tid så köper de flesta nyblivna föräldrar en duovagn som har både en liggdel och en sittdel. En del väljer istället kombivagnen som är en kombinerad ligg- och sittvagn.

Duovagnens delar monteras direkt på barnvagnschassit, när det är dags att byta från liggvagn till sittvagn byter man bara insatserna. Kombivagnen är i grunden en sittvagn med fullt fällbar ryggsits. För att förvandla vagnen till liggvagn fäller man ryggstödet till horisontellt läge och placerar sen en lift i vagnen.

Tänk på det här innan du köper en liggvagn

När barnen är riktigt små har de inte hunnit utveckla muskulaturen i kroppen, därför är det viktigt att de kan ligga helt plant. I första hand gäller detta för kombivagnar där liften ligger direkt i vagnen, kontrollera att ryggstödet går att fälla helt horisontellt. Duovagnen har, som tidigare nämnts, en separat liggdel som monteras i sin helhet i chassit.

Liggdelen till en kombivagn är normalt sett lite mindre inuti jämfört med en liggdel till duovagnen. Det beror förstås på att den måste få plats i vagnens sittdel. Oavsett vilken liggvagn man bestämmer sig för så är det viktigt att alla filtar och täcken får plats. Naturligtvis är det lika viktigt att barnet själv får plats och har ett visst rörelseutrymme.

Finns det adaptrar för babyskyddet?

Små barn sover mycket, och det måste de få göra eftersom de behöver sömnen för att utvecklas. Ett flertal av dagens barnvagnsmodeller har adaptrar för babyskyddet, det gäller främst duovagnarna. På så vis slipper man väcka den lille då man ska ta sig ur bilen. Så snart barnet vaknar igen kan man återgå till liggvagn.

Hur fungerar fjädringen?

Många gånger måste man vagga barnet till sömns i vagnen, då underlättar det om liggvagnen har bra fjädring. När man köper en liggvagn på nätet är det förstås svårt att veta hur bra fjädringen fungerar. Ett tips är att man besöker en vanlig butik som säljer den specifika vagnen och testar den på plats. Väl i butiken bör man också passa på att testa alla andra funktioner och säkerhetsdetaljer som bromsar med mera.

Missa inte de viktiga tillbehören till din liggvagn

Under senare år har marknaden för barnvagnstillbehör fullkomligt exploderat och det finns prylar för allt. Merparten är dessvärre massa trams som är helt onödigt. Ett par tillbehör som dock är viktiga är regnskydd, insektsnät och solskydd. Dagens liggvagnar är utrustade med bra sol- och UV-skydd redan från grunden, men för att undvika skador från starka strålar kan det vara bra att komplettera.

Lägg inte alltför mycket krut på liggdelen

Liggvagnen används bara en kort tid, därför bör man inte stirra sig blind på liggdelen. Se till att den är stor nog för barnet inbakad i åkpåse och filtar, men även luftig och ventilerande. Till kombivagnen kan man välja mellan mjuklift och hårdlift, det finns förstås både för- och nackdelar med båda. En mjuklift med hård botten är att föredra om man ska bära enheten i trappor eller dylikt. Hårdliften har, som namnet antyder, hårda kanter och många använder den som babysäng den första tiden.