Sittvagn

När barnet börjar sätta sig upp på egen hand, vanligtvis runt 6-7 månader, kan man gå över till sittvagn. Sittvagnen används sen fram tills dess att barnet är cirka 3 år. Det är dock många föräldrar som kompletterar med en sulkyvagn som är lite smidigare att hantera. Eftersom sittvagnen är den barnvagnstyp som används längst tid så kan vi rekommendera att man köper en vagn av bra kvalitet.

Att tänka på vid köp av sittvagn

När barnen är små behöver de mycket sömn, en del barn sover också flera gånger under dagen. Att sitta upp och sova är inte speciellt skönt för någon av oss, så se till att ryggstödet på sittvagnen går att fälla. Det finns sittvagnar vars ryggstöd har olika steg för viloläge och sovläge, och det finns vagnar med steglöst ryggstöd. Vilken variant som är bäst är dock svårt att svara på.

Inledningsvis är det viktigt att barnet i vagnen har ögonkontakt med föräldern, det skapar en ömsesidig trygghet. I takt med att barnet växer så blir omgivningen mer intressant. Således är en sittvagn med vändbar sittdel att rekommendera. Duovagnen är ett populärt alternativ eftersom den har både en liggdel och en sittdel, dessa klickas i chassit och hålles på plats med smarta låsanordningar. Duovagnens sittdel kan också vändas både framåt och bakåt.

Transport och förvaring

Var noga med att kontrollera måtten på vagnen i både uppfällt och nedfällt läge. Jämför sen med måtten i bilens bagageutrymme, hissen eller dörröppningen till barnvagnsförrådet. Det kan bli en tråkig historia om man köper en vagn som inte går in i bilen eller hissdörren upp till lägenheten.

Vikten är också en faktor som bör tas med i beräkningen, många gånger behöver man lyfta vagnen för att ta sig ner för trappor eller in i bussar. Merparten av dagens sittvagnar kan fällas ihop med sittdelen monterad, men det resulterar förstås i en tyngre enhet.

Sele och bygel

Som bekant så är små barn mycket aktiva och rör sig en hel del. Därför är det mycket viktigt att de sitter ordentligt fastspända i vagnen. Selen måste vara lång nog för att kunna nå runt barnet på ett smidigt vis, den måste också gå att dra åt så barnet sitter säkert i vagnen.

När man lyfter barnet ur vagnen är det mycket praktiskt om bygeln går att lossa i ena änden, alltså en svängbar bygel. Vintertid då barnet är inbäddat i ett antal lager kläder är den här funktionen nästan ett måste.

Justerbara handtag

Är ni som ska köra vagnen olika långa så måste handtaget kunna justeras. Många sittvagnar har teleskophandtag som kan ställas i längd för att anpassas till den som framför vagnen. Ofta kan handtaget också vinklas i höjdled.

Övriga saker att tänka på som exempelvis däcktyp och chassin finns att läsa om på vår sida med duovagnar.

Vad sägs om en begagnad sittvagn?

Barnvagnar är dyra och det är ett faktum, har man inte möjlighet ekonomiskt att köpa en sprillans ny sittvagn så finns det gott om begagnade vagnar. Skriv in sökordet ”Begagnad sittvagn” på Blocket eller Google så dyker det upp hundratals annonser.

Viktigt när man köper en begagnad barnvagn är att kontrollera garantin, finns den kvar eller har den gått ut? Det är naturligtvis också viktigt att man gör en noggrann genomgång av vagnen själv innan man sätter sitt barn i den. Kontrollera att bromsen fungerar ordentligt, speciellt i sluttning. Se också över hjulen, sitter de fast ordentligt? Är det luftfyllda däck så måste kanske dessa pumpas upp.